top of page
Yazarın fotoğrafıBOŞANMA AVUKATI

SGK TARAFINDAN KARŞILANMAYAN KANSER İLAÇLARI İÇİN NASIL DAVA AÇILIR? (Esenyurt Boşanma Avukatı)



SGK TARAFINDAN KARŞILANMAYAN KANSER İLAÇLARI İÇİN NASIL DAVA AÇILIR?

Kanser tedavisinde, kanser hastalarının sağlıklarına kavuşması adına birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavilerden bir tanesi de akıllı ilaç tedavisidir. Ancak SGK tarafından akıllı ilaç bedelleri karşılanmamakta ve hastalar bu ilaçtan faydalanabilmek için her ay 35.000-50.000 arası değişen fiyatlarda ücret ödemektedirler.


Her ne kadar SGK tarafından bu ilaç bedelleri karşılanmasa da bu bedellerin SGK tarafından karşılanması için dava açılabilmektedir. Son yıllarda kanser tedavisinde kullanılan ilaçların SGK tarafından karşılanması talebiyle açılan davalar kabul görmekte. Ancak gerek kısa sürede tedbir kararı alınması, gerekse de açılan davanın olumlu sonuçlanması bakımından, belgelerin ve dava öncesi işlemlerin eksiksiz yapılması gerekir. Aksi halde, tedbir kararı alınmasının süresi uzayabileceği gibi, davanın reddine de sebebiyet verebilir.

Bu yazımızda "uygulamada bu dava nasıl açılır, hangi belgeleri toplamak gerekir, dava açmadan önce hangi işlemler yapılmalıdır " gibi soruların cevaplarını okuyacaksınız. DAVA AÇMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER İşbu davayı açmadan önce;

  • Tedavinizi üstlenen hekim tarafından tedavinizde akıllı ilaç kullanılması gerektiğine dair bir rapor düzenlemesi gerekmektedir.

  • Tedavinizi üstlenen hekim tarafından Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna "Endikasyon Dışı İlaç Başvurusu" yapılmalı ve bu yazının cevabı alınmalıdır.

  • Bu aşamadan sonra elde ettiğiniz evraklarla SGK 'ya yazılı bir başvuru yaparak akıllı ilaç bedellerin tedavi süresince kurumca karşılanması talep edilmelidir.

  • SGK tarafından bu talep birkaç gün içinde reddedilecektir. SGK'dan aldığınız bu red yazısı ile artık dava açabilirsiniz.

DAVA NASIL AÇILIR? Yukarı izah ettiğimiz üzere SGK'ya başvuru yapmadan ve red yazısı almadan bu davayı açamıyoruz. Bu sebeple SGK'ya başvuru yapmayı unutmayın. Bu aşamadan sonra dava dilekçenizi hazırlayıp davayı açabilirsiniz. Açacağınız davada SGK tarafından başvurunuzun reddine dair kararın iptalini ve tedavi süresi boyunca akıllı ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasını istemelisiniz. Dava açıldıktan sonra, mahkeme dava dilekçesinde belirtiğimiz delilleri toplanmaya başlayacaktır. Deliller toplandıktan sonra mahkeme dosyayı, rapor hazırlanması için bilirkişiye gönderecektir. Bilirkişi dosyadaki delillere göre akıllı ilacın hastanın tedavisinde kullanılmasının gerekli olup olmadığına göre bir rapor hazırlayacaktır. Eğer bilirkişi, raporunda hastanın ilacı kullanması gerektiği yönünde görüş bildirmiş ise mahkemece davanın kabulüne ve tedavi süresi boyunca akıllı ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına karar verecektir. Ayrıca, dava dilekçenizde dava sonuna kadar bu ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması için mahkemeden tedbir talep etmeyi unutmayın. Bu tedbiri dava dilekçeniz ile talep edebilirsiniz. DAVAYI AÇARKEN HANGİ BELGELER DİLEKÇEYE EKLENMELİDİR? Davayı açarken, gerekli belgelerin eklenmesi mahkeme tarafından tedbir kararı çok kısa sürede verilecektir. Bu belgelerin eklenmesi hızlı bir şekilde tedbir kararı almanıza yardımcı olacaktır.

  • Hekiminiz tarafından tedavinizde akıllı ilaç kullanılması gerektiğine dair hazırlanan rapor ,

  • Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna yapılan "Endikasyon Dışı İlaç Başvuru" ve bu yazının cevabı,

  • SGK'ya yapılan başvuruya dair dilekçe,

  • SGK'nın red dilekçesi,

  • Hasta dosyası,

  • PET raporları,

  • Epikriz raporları vb.

MAHKEMENİN VERDİĞİ TEDBİR KARARI NASIL UYGULANIR? Mahkemece, davanın sonuna kadar ilaç bedellerinin SGK tarafından ödenmesine karar verilmesi halinde bu karar mahkeme tarafından SGK nın ilgili birimine gönderilecektir. Ancak bu tedbir kararı hemen uygulama alanı bulmamaktadır. Öncelikle, yine parasını kendiniz ödeyerek bu ilacı alacaksınız. Akabinde bir dilekçe ile mahkeme tarafından tedbir kararı verildiğini bu sebeple ödemiş olduğunuz ilaç bedelinin tarafınıza iade edilmesini talep etmelisiniz. Bu talep dilekçesinin ekine,

  • Mahkeme kararını,

  • Faturayı,

  • Reçeteyi,

  • İlaç kutusunu,

  • Karekod çıktısını eklemeniz gerekir.

Bu talep üzerine SGK, üç veya dört hafta içerisinde ödediğiniz ilaç parasını size iade edecektir.

​​​

BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir.


Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır.

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!

Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.


ESENYURT HUKUK BÜROSU


Benzer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!

Comments


  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok
bottom of page