top of page
Yazarın fotoğrafıBOŞANMA AVUKATI

HAPİS CEZALARI ( Esenyurt Avukat )


ESENYURT AVUKAT
ESENYURT BOŞANMA AVUKATI

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!



HAPİS CEZALARI Türk Ceza Kanunumuza göre üç tür hapis cezası vardır;

  • Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

  • Müebbet Hapis Cezası

  • Süreli Hapis Cezası

Peki bu cezaları alan kişiler ne kadar süre cezaevinde kalırlar? Gelin beraber bakalım.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI

Cezanın İnfaz Süresi : Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam eder. Ancak, cezaevinde belli bir süreyi iyi halli geçiren hükümlü koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanabilir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 30 YILINI, infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre diğer bazı hallerde aşağıdaki gibidir:

  • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 36 YIL ceza infaz kurumunda geçirilmelidir.

  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 36 YIL ceza infaz kurumunda geçirilmelidir.

  • Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkûmiyet hâlinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 36 YILINI ceza infaz kurumunda geçirdikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI

Cezanın İnfaz Süresi : Müebbet hapis cezası, ömür boyu devam eder. Ancak, belli bir sürenin “iyi halli” geçirilmesi halinde, müebbet hapis cezası alanlar, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanabilirler. Müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar 24 YILINI, infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Diğer hallerde koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre şu şekildedir:

  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 36 YIL,

  • Birden fazla müebbet hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde 30 YIL,

  • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 36 YIL,

  • Bir müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde en fazla 30 YIL,

  • Müebbet hapis cezasının tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı verilmesi halinde 33 YIL ceza infaz kurumunda geçirdikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanılabilir.

SÜRELİ HAPİS CEZASI

Süreli hapis cezası, kanunda aksi belirtilmeyen hallerde bir aydan az, yirmi yıldan fazla olamaz (TCK 49). Süreli hapis cezası ikiye ayrılır:

  • Uzun süreli hapis cezası,

  • Kısa süreli hapis cezası

Uzun süreli hapis cezası, 1 yıldan daha fazla olan cezalardır.

Kısa süreli hapis cezası, hükmedilen bir yıl veya daha az hapis cezasıdır.

Süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar kural olarak cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler (CGTİK m.107/2). Ancak, süreli hapis cezalarında suç vasfı, tekerrür olup olmadığı vb. kriterler dikkate alınarak farklı koşullu salıverme süreleri uygulanmaktadır.


Süreli hapis cezasına hükümlülerden toplam cezalarının üçte birini, yüksek güvenlikli kurumlarda geçirerek iyi hâl gösterenlerin, tutum ve kişiliklerine uygun diğer ceza infaz kurumlarına gönderilmelerine karar verilebilir (CGTİK m.9/5).

CEZA HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

Ceza Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. Ceza Hukuku titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir avukat yardımı hayati önem taşımaktadır.

ÖNEMLİ; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.


#esenyurtavukat , #esenyurtavukatbüroları , #esenyurtavukatları , #esenyurtavukatnumarası" , #esenyurtavukatarzu , #esenyurtavukatlıkbüroları, #esenyurtavukattelefonnumarası , #esenyurtavukatofisleri , #esenyurtboşanmaavukatı , #istanbulesenyurtavukat , #esenyurtavukatbüroları , #esenyurthukukbüroları, #esenyurthukukbürosu, #esenyurthukukbürosuişilanları , #esenyurtavukatlıkbürosu , #esenyurthukukbürosuisilanları , #esenyurthukukbürosuiletişim, #esenyurthukukbürosutelefon , #istanbulboşanmaavukatı , #istanbulboşanmaavukatıücretleri , #istanbulboşanmaavukatıtavsiye , #istanbulboşanmaavukatları , #istanbulboşanmadavasıücreti , #istanbulboşanmaoranları , #istanbulboşanmaavukatlarılistesİ , #istanbulboşanmaavukat , #istanbulboşanma , #istanbulboşanmaavukatıankaraücretleri , #kozahukukbürosu , #kozadanışmanlıboşanma , #boşanmadilekçesi , #boşanmadavası, #boşanmaavukatı , #boşanmadavasınasılaçılır , #boşanmaprotokolü , #boşanmasebepleri , #boşanmadavasıücreti , #boşanmasüreci , #boşanmdavasınekadarsürer" , #boşanmadilekçesinasılyazılır#esenyurt#esenyurtmeydan#esenyurtavukat#esenyurtboşanmaavukati#esenyurtboşanmaavukatı#esenyurtbosanmaavukati#esenyurthukukbüroları#esenyurthukukbürosu#esenyurthukukburoları#esenyurtavukatnumaraları#esenyurtavukatbüroları#esenyurtavukatbul#avukatesenyurt#esenyurtanlşamalıbosanmaavukati#esenyurtavukatarzu#boşanmaavukatı#istanbulboşanmaavukati

Comments


  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok
bottom of page