top of page
Yazarın fotoğrafıBOŞANMA AVUKATI

BOŞANMA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR? (Esenyurt Boşanma Avukatı)


Esenyurt Avukat
Esenyurt Boşanma Avukatı


Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!



Boşanma dava dilekçesi nasıl yazılır, yazmaya nasıl başlanır? Gelin, bu soruların yanıtlarına beraber bakalım.


Öncelikle boşanma sebebini belirlemeniz gerekir.

-Zina Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası(Bu konudaki yazımızı okumak için tıklayın )

(Özel Boşanma Sebebi)

-Terk Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası(Bu konudaki yazımızı okumak için tıklayın)

(Özel Boşanma Sebebi)

-Cana Kast, Pek Kötü Muamele Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası

(Özel Boşanma Sebebi)

-Suç İşleme Ve Ya Onur Kırıcı Davranış Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası

(Özel Boşanma Sebebi)

-Akıl Hastalığı Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası

(Özel Boşanma Sebebi)

-Fiili Ayrılık Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası

(Özel Boşanma Sebebi)

-Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması, Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası

(Genel Boşanma Sebebi)


Yukarıda belirtilen genel ve özel boşanma sebeplerinin hangisi ya da hangileri evliliğinizde mevcut ise bunu belirmeniz gerekir. Örneğin eşininiz, bir başka kişi ile cinsel birliktelik yaşamış veya yaşamaya devam ediyorsa, Zina Sebebine Dayalı Olarak Boşanma Davası açmanız gerekir. Ayrıca zina sebebinin yanında eşinizin evlilik birliğini temelden sarsan başka kusurlu davaranışlarını var ise, hem zina hem de evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebine dayanarak boşanma davasını davasını açıbilirsiniz.


ÖNEMLİ: Özel boşanma sebebine dayalı olarak bir boşanma davası açmayı düşünüyorsanız mutlaka, bu davada genel boşanma sebeplerine de dayanın. Örneğin, zinanın şartları oluşmadığı için zina davanız reddedilse bile genel boşanma sebeplerinden olan sadakat yükümlülüğünü ihlal sebebine dayalı olarak genel sebeplere dayalı boşanma davanız kabul edilebilir.


Davanızı hangi delillerle ispatlayacaksanız?

Boşanma davasının en önemli unsuru DELİLLERDİR. Dava açamadan önce delillerinizi toplamanız, gözden geçirmeniz, ilgili kurumlardan istenebilecek evrak ve bilgileri netleştirmeniz gerekir.


Dava dilekçesini yazarken, ortaya koyduğunuz iddianızı hangi delil veya delillerle ispat edeceğinizi yazmanız gerekir. Örneğin "Davalı, beni aldatmakta olup, başka bir kadın/erkekle ilişkisi bulunmaktadır. Davalı ve sevgilisi sürekli değişik otellerde buluşup, görüşmektedir. Bu durumun ispatı için Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalının otel kayıtlarının, mahkeme dosyasına gönderilmesini talep ediyoruz."


Ayrıca, eşiniz size hakaret etmiş, darp uygulamış ve bu duruma şahit olmuş kişiler mevcutsa onları tanık olarak dinleteceğinizi de dilekçeniz belirtmeniz gerekir.


Yukarıda belirttiğimiz üzere, dava dilekçesinin en önemli unsuru delillerdir. Ancak delillerinizi, gerektiğini açıklamaz, tek tek belirtmez ve yasal süreler içerisinde dosyaya sunmaz iseniz her ne kadar davanızda haklı da olsanız, davanınızı ispat edemeyeceğiniz için davanız reddilir. Deliller, bir davadaki en önemli ve belirliyici unsurdur.


Hukuki Deliller kısmı, dava dilekçesinin sonuna "Hukuki Deliller" başlığı altında yazılır. Örneğin;


Esenyurt Avukat
Esenyurt Boşanma Avukatı

Eğer hukuki deliller kısmına hiçbir şey yazılmaz ise ya da gerekli deliller yazılmaz ise davanızı ispat edemezsiniz ve haklı olsanız bile davayı kaybedersiniz. Mahkeme hukuki deliller kısmında belirtilmeyen hiçbir delili dikkate almaz. Örneğin boşanma dava dilekçesindeki; hukuki deliller kısmına tanık yazmazsanız artık tanık dinletemezsiniz ya da hukuki deliller kısmına fotoğraf yazmasanız, elinizde eşinizin sizi aldattığını ispatlayan fotoğraflar olsa bile dosyaya sunamazsınız.


-Öncelikle dava dilekçesini yazarken, eşinizin kusurlu davranışlarını ortaya koymanız ve hangi deliller ile ispat edeceğinizi yazmanız gerekir.

-Dilekçenizde belirttiğiniz delilleri MUTLAKA AMA MUTLAKA dilekçenin son kısmında HUKUKİ DELİLLER kısmında açık açık ve tek tek yazanız gerekir.

-Son olarak dava dilekçenizde belirttiğiniz ve HUKUKİ DELİLLER kısmına yazdığınız delilleri zamanında mahkeme dosyasına sunmanız gerekir. Süresinden sonra dosyaya asla ama asla delil sunamazsınız. Süreler çok önemlidir. Delilleriniz mutkala süresinde dosyanıza sunmayı unutmayın.


Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır.


Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.





コメント


  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok
bottom of page