top of page

ESENYURT BOŞANMA AVUKATI
ESENYURT AVUKAT
0541 425 50 74

MİRASÇI KİMDİR, KİME DENİR?

HAKKIMIZDAKİ YORUMLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

ESENYURT BOŞANMA AVUKATI

ADRES      : Esenyurt Meydan

TELEFON: 0541 425 50 74

Esenyurt Avukat ve Esenyurt Boşanma Avukatı olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında ve diğer tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz.  Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!

 

Hukukumuzdaki en önemli konulardan biri de MİRAS HUKUKU dur. Bu hukuk dalında; miras hukuku ile ilgili bir sürü sorunun cevabı aranır. Bu yazımızda kısaca "Mirasçı kimdir, kimlerdir, mirasçıların pay oranlarını nedir, miras nasıl paylaştırılır?" sorularının cevapları üzerinde duracağız. Öncelikle kime mirasçı kime denir, ona bakalım.

Miras bırakanın birinci derece mirasçıları: Çocukları ve torunlarıdır.

Miras bırakanın ikinci derece mirasçıları: Anne, baba, kardeş ve yeğenleridir.

Miras bırakanın üçüncü derece mirasçıları: Büyükanne, büyükbaba, hala, amca, teyzedir.

PEKİ MİRAS BU DERECELER ARASINDA NASIL PAYLAŞTIRILIR?

Miras bırakan vasiyetname düzenlemediyse eğer miras, miras bırakanın eşinin hayatta olup olmamasına göre paylaştırılır.

  • Miras bırakanın eşi yaşıyorsa ve alt soy (vefat edenin kişinin çocukları) ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/4’ü eşe ait olacaktır. Mirasın kalan 3/4’ü de çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Örneğin; miras bırakan 800.000 TL miras bırakmış olsun. Ve bu miras bırakanın eşi sağ ve iki çocuğu olsun. Bu durumda eş, toplam mirasın 1/4'ü olan 200.000 TL nin mirasçısı olacaktır. Geriye kalan iki çocuk ise mirasın 3/4'ü olan 600.000 TL yi aralarında eşit olarak paylaşacaklardır.

  • Eğer miras bırakanın eşi, miras bırakan kişinin annesi ve babası ile birlikte beraber mirasçı olur ise (miras bırakanın çocuklarının olmaması durumu) ; mirasın 1/2'si sağ kalan eşin, kalan 1/2'si de miras bırakanın annesi ve babası arasında eşit olarak paylaştırılır. Örneğin ; miras bırakan 800.000 TL miras bırakmış olsun. Bu durumda eş, toplam mirasın 1/2'si olan 400.000 TL nin mirasçısı olacaktır. Miras bırakanın annesi ve babası da mirasın 1/2'si olan 400.000 TL yi aralarında eşit olarak paylaşacaklardır.

  • Miras bırakan kişinin sağ kalan eşi, miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası ile birlikte mirasçı olur ise ; mirasın 3/4’ ü sağ kalan eşe verilir. Mirastan geriye kalan miktar olan mirasın 1/4’ ü de miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası arasında eşit olarak paylaştırılır. Örneğin ; miras bırakan 800.000 TL miras bırakmış olsun. Bu durumda eş, toplam mirasın 3/4’ ü olan 600.000 TL nin mirasçısı olacaktır. Miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası da mirasın 1/4'ü olan 200.000 TL yi aralarında eşit olarak paylaşacaklardır.

  • Miras bırakan kişinin eşi de vefat etmiş ise miras eğer varsa alt soy (çocuklar yahut torunlar) arasında paylaşılacaktır. Eğer miras bırakanın arkasında altsoy yok ise miras üst soyunda yer alan mirasçıların arasında eşit olarak paylaştırılır.

 

BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

Boşanma ve Aile Hukuku; karmaşık ve geniş kapsamlı hukuk dallarından biridir. Bu nedenle alanında uzman avukatlardan hukuki destek alınması hayati öneme sahiptir. ESENYURT HUKUK BÜROSU, yerli ve yabancı müvekkillerine, bu alanda deneyim sahibi olan ekibiyle; tüm hukuki meselelerde avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır. Esenyurt Boşanma Avukatı, Esenyurt Avukat, Esenyurt Hukuk Bürosu, Esenyurt Hukuk Büroları olarak genel anlamda Boşanmanın hüküm ve sonuçları konusunda uzman Boşanma Avukatı kadrosu ile boşanma sürecinizin her aşamasında yanınızdayız. ÖNEMLİ; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarımızı okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Bloglarımız bilgilendirme amaçla yazılmış olup tavsiye niteliğinde değildir. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir BOŞANMA AVUKATINDAN hukuki destek ve danışmanlık alınız.

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!

bottom of page