top of page

BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

MAL PAYLAŞIMI DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

ADRES      : Esenyurt Meydan'da bulunan hukuk büromuzu ziyaret etmeyi unutmayın!

TELEFON: 0546 414 45 82

 

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz tüm ile hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Çınar Hukuk Bürosu - Anlaşmalı Boşanma - Çekişmeli Boşanma ziyaret etmeyi unutmayın!

Boşanma aşamasına gelen her birey boşanma ve mal paylaşımı davasını nasıl açacağını, dilekçesine neler yazacağını araştırmakta ve öğrenmek istemektedir. Bu yazımızda kısaca "Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?" sorularının cevaplarını inceleyeceğiz.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NEDİR?

 

Mal paylaşımı davasında, evli çiftlerin, evlilik birliği içerisinde edinmiş oldukları malların nasıl paylaşılacağına karar verilir. Mal rejimi konusu detaylı bir konu olduğundan mutlaka bu konuda uzman bir avukat ile görüşülmeli ve doğru bir şekilde yönlendirilme yapılmalıdır.

Öncelikle  şunu bilmek gerekir : Boşanma davası ve mal paylaşımı davası iki ayrı davadır. Aile mahkemesinde boşanma ve mal paylaşımı davası aynı dosya içerisinde görülmez. Boşanma davası ile mal paylaşımı aynı dava dilekçesinde belirtilmiş olsa bile mahkeme boşanma ve mal paylaşımı davası ayıracak ve ayrı ayrı görecektir. Mal paylaşımı davası, boşanma davası bittikten sonra görülür.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?

 

Mal paylaşımı davası hangi mahkemede açılır? Mal paylaşımı davası aile mahkemelerinde görülür. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla mal paylaşımı davalarına bakar.

 

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NEREDE AÇILIR?

Mal paylaşımı davasının görüleceği yetkili mahkeme, aşağıdaki şekillerde belirlenir:

  • Eşlerden birinin ölümü sebebiyle mal rejimi bitmiş ise, ölenin son ikametgâhı mahkemesi boşanmada mal paylaşımı davasına bakmakla yetkilidir.

  • Evlilik mahkemenin boşanma kararı ile sona ermişse veya boşanma davası devam ediyorsa, boşanma davasına bakmaya yetkili olan mahkeme mal rejiminin tasfiyesini, yani boşanma durumunda mal paylaşımını yapmakla da yetkilidir.

  • Yukarıdaki iki durum dışındaki diğer tüm durumlarda davalı eşin ikametgâhındaki aile mahkemesi, boşanmada mal paylaşımı davasına bakmaya yetkilidir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI MASRAFLARI 2024 NE KADARDIR?

MAL PAYLAŞIMI DAVASI HARÇLARI 2024 NE KADARDIR?

 

Mal paylaşımı davası masrafları 2024 ne kadardır? Mal paylaşımı davası harçları 2024 ne kadardır?

Mal paylaşımı davası genellik belirsiz alacak davası şeklinde açılır. Bu sebeple dava açılırken aşağıdaki harç ve gider avansları ödenir.

Başvurma Harcı: 269.85 TL

Peşin Harç: 269.85 TL

Boşanma Gider Avansı: 440,00 TL,

Dosya Gideri: 290 TL

Ancak davanın ilerleyen aşamasında bilirkişi ve keşif ücretinin yatırılması gerekecektir. Bu ücretlerde yaklaşık 8.000-10.000 TL yi bulacaktır.

Ayrıca, alacak miktarı belirlendikten sonra bu miktar üzerinden de harç yatırılması gerekmektedir. Örneğin bilirkişi davacı eşin hak ettiği miktarın 2.000.000 TL olarak hesaplamışsa, 2.000. 000 TL üzerinden harç yatırılması gerekmektedir. 2024 yılında 2.000.000 TL nin harcı 34.878 TL dir. bu ücretinde ödenmesi gerekir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI AVUKAT ÜCRETİ 2024 NE KADARDIR?

Mal paylaşımı davası avukat ücreti 2024 ne kadardır? 

TBB göre;

Mal paylaşımı davası avukat ücreti 2024 : 17.900 TL

 

İstabul Barosu Tavsiye Niteliğinde Avukatlık Ücret Sözleşmesine göre;

Mal paylaşımı davası avukat ücreti 2024 : 52.000 TL 

Ve dava değeri üzerinden de %15 altında kalmamak kaydıyla yüzdelik alınır.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

Tarafların boşanması halinde mal rejimi sona ermektedir. Boşanma davasının açıldığı tarih itibariyle mal rejimi de sona erecektir. Ancak hüküm değeri olabilmesi için mahkeme tarafından boşanma kararı verilmesi ve verilen kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Ancak uygulamada boşanma davası ile mal paylaşımı davası ayna anda açılır. Buradaki asıl amaç eşlerden birinin mal kaçırmasını önlemektir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NASIL AÇILIR?

MAL PAYLAŞIMI DAVA DİLEKÇESİNE NE YAZILMALI?

MAL PAYLAŞIMI DAVA SÜRECİ NASIL İLERLER?

 

Mal paylaşımı davası açılırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Gelin beraber bakalım.

Öncelikle, mal paylaşımı davası açılırken, mahkemeden ortak edinilmiş mallar üzerinde tedbir konulması talebinde bulunur. Bu şekilde boşanma davası devam ederken eşlerden birinin mal kaçırmasının önüne geçilir. Ayrıca, boşanma davasının bekletici meselesi yapılması talep edilmelidir, yoksa boşanma gerçekleşmediği için davanın usulden reddine karar verilir.

Mahkeme, mal paylaşımı davasında eşlerin mal varlığı sorgusunu yapar. Eşlerin taşınmazlarının, bank hesaplarının, araçlarının kayıtlarını ilgili yerlerden ister. Gelen kayıtlara göre ve eşlerin taleplerine göre mal varlıklarının yarısına tedbir konulmasını için yazı yazar. 

Mahkemece gerekli araştırmalar yapılırken, dava dilekçesi davalı eşe gönderilir. Ve davalı eşe dava dilekçesine cevap vermesi için 2 haftalık süre verilir. Davalının yazdığı yazdığı cevap dilekçesi davacı eşe gönderilir. Ve davacı eşe dava dilekçesine cevap vermesi için 2 haftalık süre verilir. Ve davacı eşin yazdığı cevap dilekçesi davalı eşe gönderilir. Ve davalı eşe cevap dilekçesine cevap vermesi için 2 haftalık süre verilir. Bu şekilde her iki tarafın iki kez dilekçe verme hakkı vardır.

 

Eşler mal varlıklarının, miras olduğunu, mal varlıklarının bir kısmını kendi ailesinin yardımları veya kendi şahsi birikimleri ile elde edildiğini iddia edebilirler. Taraflar bu iddialarını ispat edebilmek için gerekli bilgi ve belgeleri belirtmeleri ve ellerindeki delilleri dosyaya sunmaları gerekir. Ayrıca mal paylaşımı davasında tanık dinlenebilir. Bu süreçte tanıkların bilgilerinin de dosyaya sunulması gerekir.

Mal paylaşımı davasında tanıklara hangi sorular sorulur?

1. Tarafların ne zaman evlendikleri,

2. Tarafların mal varlıkları nelerdir,

3. Mal varlıkları kimin üstüne kayıtlı, 

4. Taraflar bu mal varlıkların nasıl elde etti, ör: ortak çalışarak mı, ailelerin yardım ile mi

5. Mal varlıklarının alındıkları zamanki değerleri

6. Mal varlıklarının kredi mi ile mi alındığı, kredi ile alındı ise kredileri kimin ödediği gibi sorular sorulur.

Tanıklar dinlendikten sonra dosya bilirkişiye gönderilir. Bilirkişi eşlerin mal varlığını ve hangi eşe ne kadar pay düşeceğini hesaplar. Mallar eşler arasında yarı yarıya paylaştırılır. Bilirkişi raporundan sonra hesaplanan miktar üzerinden harç yatırılması için hakim tarafından süre verilir. Ve gerekli harçlar yatırıldıktan sonra artık hakim davanın kabulüne kadar verir. 

Hakim gerekçeli kararı en geç bir ay içinde yazar ve tarafların adresine gönderir. Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde taraflar kararı üst mahkemeye, istinafa taşıyabilirler. Taraflardan birinin karar itiraz etmesi durumunda mal paylaşımı davasının kesinleşmesi için dosyanın üst mahkemeden dönüşü beklenir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASINDA HANGİ MALLAR PAYLAŞILMAZ?

Boşanmada mal paylaşımı kapsamında kişisel mallar evliliğin bitmesi halinde paylaşmaya tabi olmayan mallardır. Bunlar;

 

  • Eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı kendi eşyaları,

  • Evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan şeyler

  • Evlilik sırasında miras kalan şeyler

  • Evlilik sırasında başka bir şekilde karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler,

  • Manevi tazminat alacakları,

  • Kişisel malların yerine geçen değerlerdir.

EŞTEN MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NE YAPILMASI GEREKİR?

Eşten mal kaçırma durumunda ne yapılması gerekir? 

Eşten mal kaçırma, boşanma davası açılmadan 1 yıl önce, boşanma davası devam ederken,  boşanma davası bittikten sonra yapılmış olabilir.

mal kaçırma; boşanmadan önce mal kaçırma, boşanma davası açılmadan 1 yıllık süre içerisinde, boşanma davası sırasında veya boşanma kararı verildikten sonra gerçekleşmiş olabilir.

Boşanma davası açılmadan 1 yıl öncesine kadar eşlerin üçüncü bir kişi lehine yaptığı olağandışı karşılıksız kazandırmalar mal rejimi tasfiyesi sırasında mevcut mallar arasında sayılıp tasfiyeye tabi olmaktadır. Zira bu olağandışı karşılıksız kazandırmalar diğer eşten mal kaçırma niyetiyle yapılmış mallardan sayılır. Kısacası, boşanma dava tarihinden 1 yıl önce yapılan yapılan satışlar da mal paylaşıma dahil edilir. Yani o mallar devredilmemiş gibi kabul edilir ve eşe o maldaki payı verilir.

Yine boşanma davası devam ederken veya boşanma davası bittikten sonra eşten kaçırılan mallar da mal paylaşıma dahil edilir. Yani o mallar devredilmemiş gibi kabul edilir ve eşe o maldaki payı verilir.

Örnek verilmek gerekirse: Ortak edinilmiş malların toplamının 10.000.000 TL olduğunu kabul edelim. Normalde paylaşımın yarı yarıya yapılması ve bu mantıkla eşlerin 5.000.000 TL alması gerekir. Ancak taraflardan birinin mal kaçırmak için 2.000.000 TL değerindeki evi kardeşine sattığını varsayalım. Bu durumda toplam mal varlığı 8.000.000 TL ye düşer ve eşler 4.000.000 TL alır. Bu durumda eşler 5.000.000 TL alması gerekirken 4.000.000 TL alır. Bu durumda hakim ev hiç satılmamış gibi kabul eder ve eşlerin paylarının 5.000.000 TL olduğuna kara verir. 

Ayrıca böyle durumlarda, yapılan devirlerin iptali için tasarrufun iptali davası da açılabilir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE KADAR SÜRER?

 

Yukarıda izah ettiğimiz üzere, mal paylaşımı davasının görülebilmesi için, önce boşanma davasının bitmesi ve kesinleşmesi gerekir. Boşanma davaları da ortalama olarak 4-5 yıl sürmektedir. Aynı şekilde mal paylaşımı davaları da ortalama olarak 4-5 yıl sürmektedir.

MAL PAYLAŞIMI DAVASI ÖRNEĞİ PDF

Mal paylaşımı dava dilekçesi örneği pdf indirmek için tıklayın!

Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.

 

ÇINAR HUKUK BÜROSU

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!

bottom of page