top of page

ESENYURT BOŞANMA AVUKATI
ESENYURT AVUKAT
0541 425 50 74

BOŞANMA DAVALARINDA SES KAYITLARI DELİL OLUR MU ?

HAKKIMIZDAKİ YORUMLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

ESENYURT BOŞANMA AVUKATI

ADRES      : Esenyurt Meydan

TELEFON: 0541 425 50 74

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın!

Boşanma davalarında ses kayıtlarının delil niteliğinde olup olmadığı uygulamada çok sorulan bir sorudur. Kişilerin kendi iddialarını ispat için en fazla başvurdukları delil elde etme yöntemi ise ses veya video kaydı almaktır.

 

Bir iddiada bulunan taraf iddiasını ispat etmek için hukuka uygun ses veya görüntü kaydı deliline başvurabilir. Burada önemli olan mahkeme dosyasına sunulan ses, video vb. kayıtların “usule ve yasaya uygun” elde edilip edilmediğidir. Hukuki sınırlar içerisinde elde edilen ses kaydı, video kaydı ve benzeri kayıtlar, boşanma davaları da dâhil tüm davalarda delil olarak kullanılabilir.

 

Eşlerden birisinin, diğer eşe veya eşi aleyhinde başka birisine ait sesleri kaydetmesi mümkündür. Bu kayıt işlemi birçok yolla gerçekleşebilir. Eşi ile olan telefon görüşmesini bir program yardımı veya başkaca bir ses kayıt cihazı ile kaydedebilir. Telefon görüşmesi haricinde diğer taraf ile yüz yüze gerçekleştirdiği görüşmeleri, tartışmaları, kendisine yapılan hakaret ve tehditleri gizli bir şekilde kayıt altına alabilir. Yine eşler birbirlerinin telefonlarındaki önceden kaydedilmiş ses kayıtlarını da karşı tarafın bilgisayarından veya telefonundan kendisine aktarabilir. Örnekler çoğaldıkça bir delilin hukukiliğine karar verilmesinde değişmeyen tek şey, tarafların bu kayıtları almalarındaki saikleridir.

 

Tesadüfi veya ani gelişmeyen bir olay nedeniyle sistematik ve planlı bir şekilde delil oluşturmak amacıyla yapılan ses, fotoğraf veya video kayıtları suç teşkil edecek olup bu şekilde elde edilen kayıtlarda delil olarak kullanılamaz.

 

YARGITAY 4. Hukuk Dairesi 2009/8119 E. 2010/7573 K.

Dava konusu olayda; davacı avukatın, önceki vekil edeni olan dava dışı Ayşegül’ün hile ile avukatlık ücret sözleşmesi imzalattığını kanıtlamak amacıyla, davacının evinde isteği dışında gizlice sesini kaydettiği, daha sonra davacının ses kaydı bulunan CD’yi davalının avukatı Beliğ’e vermiştir. Davalı avukat, konuşmaların gizlice kaydedilmesi nedeni ile CD’nin Ceza Muhakemesi Yasası’nın 206/2-a ve 217/2 maddeleri uyarınca hukuka uygun elde edilmiş delil niteliği taşımadığını bilmesi gerekir. Buna rağmen davalı Ali Ergon’a ait İzmir 27. Noterliği ‘ne başvurarak CD’nin çözümünü yaparak emanete alınmasını istemiştir. Gizlice kaydedilmiş CD’nin kanıt olarak kullanılamayacağını bilmesi gereken ve çözüm yaptırarak emanete aldıran davalılardan Avukat Beliğ ‘in eylemi, amacı böyle olmasa bile davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmaktadır. Dosyadaki kanıtlardan; ses kaydının yasaya aykırı olarak, gizlice elde edildiği anlaşılmaktadır. Gizli yollardan ses kaydedilmesi, davacının gizli kalması gereken ve açıklanmasında kamu yararı bulunmayan özel yaşamı ile ilgili sırların dışarıya yansıtılması, davacının kişilik haklarına saldırı oluşturur.

 

Kayıt alınan seslerin, kaydı alan kişi tarafından diğer tarafı yönlendirici bir diyalog sonrasında elde edilmesi de yine hukuki değildir. Karşı tarafı yönlendirici sorular soran, karşı tarafı tuzağa düşürecek diyaloglarda bulunan tarafın bu şekilde elde ettiği ses kayıtlarını delil olarak sunması mahkeme tarafından kabul edilmez, incelemeye alınmaz. Karşı tarafı tuzağa düşürme saikinin olduğunu takdir etme yetkisi mahkemenindir.

 

Bu ölçütlere göre mahkemenin takdiri mevcut olayın oluşumuna, tarafların sıfatları ve saiklerine göre değişkenlik gösterebilir. Mahkeme takdirde bulunurken; bu ölçütlere, Yargıtay kararlarına ve mevzuatlara göre genel bir inceleme yapıp sunulan delili hukuki olarak inceler.

 

BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır. Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.

 

ESENYURT HUKUK BÜROSU

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!

bottom of page