top of page

ÇINAR HUKUK BÜROSU -  ANLAŞMALI BOŞANMA - ÇEKİŞMELİ BOŞANMA

ESENYURT BOŞANMA AVUKATI - ESENYURT AVUKAT
0546 414 45 82

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?​

Son yıllarda birçok çift arasındaki sorunlar gözle görünür bir şekilde artmakta ve bu sorunlar çiftleri boşanma aşamasına getirmektedir. Boşanma aşamasına gelen her birey boşanma davasını nasıl açacağını, dilekçesine neler yazacağını araştırmakta ve öğrenmek istemektedir. Bu yazımızda kısaca "Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılmalı, dava dilekçesine ne yazılmalı, anlaşmalı boşanma protokolünde hangi hükümlere yer verilmeli?" sorularının cevaplarını inceleyeceğiz.

Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneği pdf 2024 indirmek için tıklayın!

 Anlaşmalı boşanma protokolü örneği pdf 2024 indirmek için tıklayın!

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?​

 

Öncelikle, anlaşmalı boşanma davası açabilmek için evliliğin bir yıldır devam ediyor olması gerekir. Çiftler evlilikte bir yılı doldurmuş olmalıdırlar. Taraflar bir yıl dolmadan anlaşmalı bir şekilde boşanamazlar.

ANLAŞMALI BOŞANMA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVA DİLEKÇESİNDE NELERE YER VERİLMESİ GEREKİR?

Anlaşmalı boşanma davasını açabilmek için bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dava dilekçesinde;

  • Davanın açılacağı mahkemenin adı (Ör: İstanbul Adliyesi (...). Aile Mahkemesi, Bakırköy Adliyesi (...). Aile Mahkemesi)

  • Davacının adı, soyadı, kimlik numarası, adresi

  • Davalının adı, soyadı, kimlik numarası, adresi

  • Davanın konusu

  • Davaya ilişkin açıklamalar (Davayı neden açtınız, ne istediğiniz gibi şeyler yazılmalı)

  • Hukuki sebepler (Ör: TMK, HMK vb.)

  • Hukuki deliller (Delilllerinizi yazmanız gerekir.)

  • Sonuç ve istek (Mahkemeden ne istediğinizi yazmanız gerekir.) yer almalıdır.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NASIL YAZILIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜNDE NELERE YER VERİLMESİ GEREKİR?

Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra anlaşmalı boşanma protokolü düzenlemelidir. Bu protokolde;

  • Tarafların bilgileri (İsim, soyisim, kimlik numarası)

  • Protokolün konusu,

  • Müşterek çocukların isimleri ve velayetlerinin kimde kalacağı,

  • Velayeti kendisine verilmeyen ebeveyn ile müşterek çocuğun hangi tarihlerde ve saat aralıklarında görüşeceği,

  • Müşterek çocuğa iştirak nafakası verilecek mi verilmeyecek mi, verilecekse nafakanın miktarı,

  • Eşlerden birine yoksulluk nafakası verilecek mi verilmeyecek mi, verilecekse nafakanın miktarı,

  • Ev eşyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Ortak edinilmiş mal varlıklarının ve ziynet eşyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Çeyiz eşyalarının nasıl paylaşılacağı,

  • Maddi ve manevi tazminat talebi,

  • Dava masraflarının nasıl paylaşılacağı yer almalıdır.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILMALIDIR?

Dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlandıktan sonra davanızı istediğiniz bir adliyeye giderek davanızı açabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasında yetki kurulları uygulanmaz bu sebeple davanızı istediğiniz bir il ve ilçedeki adliyede açabilirsiniz.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILMALIDIR?

 

Anlaşmalı boşanma davası görev kurullarına göre aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesinin bulunmadığı adliyelerde, aile mahkemesi sıfatıyla davayı görmesi için asliye hukuk mahkemesinde açılır.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ DURUŞMA GÜNÜNÜ NASIL ÖĞRENİLİR?

 

Davanızı açtıktan sonra mahkemece bir duruşma günü belirlenip bu tarih size posta yoluyla bildirilecektir. E devletiniz üzerinden de duruşma gününüzü öğrenebilirsiniz.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINA HER İKİ TARAFIN DA GELMESİ GEREKİR Mİ?

 

Belirlenen duruşma gününde mahkemeye gitmeniz ve boşanma isteğinizin devam ettiğini hakime beyan etmeniz gerekir. Bu sebeple bu duruşmada her iki tarafın da mutlaka hazır olması gerekir.  Hakim her iki tarafın da duruşmada hazır olup olmadığını kontrol eder.

 

Eğer protokolünüzde bir sıkıntı yoksa mahkeme boşanmanıza ve anlaşmalı boşanma protokolünüzün tasdikine karar verecektir.

 

Mahkemece en geç bir ay içinde davanıza ait olan gerekçeli karar yazılarak dava dilekçesinde belirtmiş olduğunuz adreslere gönderilecektir. Gerekçeli karar elinize ulaştıktan sonra iki haftalık istinaf kanun yoluna başvurma süreniz işlemeye başlayacaktır. Bu iki haftalık süre içerisinde gerekçeli kararı istinaf kanun yoluna taşımazsanız gerekçeli karar kesinleşir ve davanız artık bitmiş olur.

Bu yazımızda kısaca anlaşmalı boşanma davası açma ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ancak anlaşmalı boşanma davası açmak ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak deneyim ve hukuki bilgi gerektirmektedir. Geri dönüşü imkansız hak kayıplarını önlemek adına mutlaka deneyimli bir boşanma avukatından destek ve danışmanlık alınız. Yazımız hukuk tavsiye değildir. Sadece bilgi amaçlı kaleme alınmıştır.

 

BOŞANMA VE AİLE HUKUKUNDA AVUKATIN ROLÜ

Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklar konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma dava larında ve anlaşmalı boşanma dava larında müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Çınar Hukuk Bürosu - Anlaşmalı Boşanma - Çekişmeli Boşanma ziyaret etmeyi unutmayın!​

Boşanma ve Aile Hukuku; Karmaşık ve Geniş Kapsamlı Hukuk Dallarından Biridir. Bu Nedenle Alanında Uzman Avukatlardan Hukuki Destek Alınması Hayati Öneme Sahiptir. Boşanma ve Aile Hukuku konulu tüm iş/işlem/sözleşme ve hukuk davaları titizlikle yürütülmesi gereken ve gereken önem verilmezse telafisi mümkün olmayan zararların açığa çıkabileceği konulardır. Bu nedenle uzman bir ESENYURT BOŞANMA AVUKATI nın yardımı hayati önem taşımaktadır. Esenyurt Avukat olarak on yıla yakın hukuki tecrübemiz ile tüm hukuki uyuşmazlıklarda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık sunuyoruz. Ayrıca, Esenyurt Boşanma Avukatı olarak aile hukukundan kaynaklı çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası hususunda da müvekkillerimize detaylı destek ve hizmet sunuyoruz. Esenyurt Meydan ' da bulunan Esenyurt Hukuk Bürosunu ziyaret etmeyi unutmayın! Ayrıca; Hukuki konular hakkında yazdığımız blog yazılarını okuyarak kısmen bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmet verdiğimiz hukuk alanları ile ilgili yazılarımız bilgilendirme amaçla yazılmıştır. Yazılarımız, çok genel ve özet niteliktedir, bu sebeple sitemizdeki tüm blog yazıları bilgi amaçlı olup hukuki tavsiye değildir. Hukuki işlemlere başlamadan önce mutlaka bir avukattan hukuki danışmanlık almanız tavsiye edilir.

 

ÇINAR HUKUK BÜROSU

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın!

bottom of page